12.7.17

Lissewege


Lissewege

Start :Lissewege
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten Kust en Brugse Ommeland
GPS : Lissewege, Oude Pastoriestraat

DE ROUTE :
40-05-45-99-66-90-97-50-23-27-04-36-47-64-56-39-52-58-32-77-86-81-11-78-88-40

Op de route :

--Bunkers
Langs de Patentestraat, in de buurt van de historische hoeve Ten Walle, staan nog resten van bunkers, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezetter. Het ging om een observatiepost en een spoorwegbatterij, de 'STP 687e Eisenbahn-Batterie’. Pogingen om ze na de oorlog op te blazen en af te breken zijn zichtbaar mislukt.

--Sint-Michielskerk
Ooit was de Sint-Michielskerk van Zuienkerke dubbel zo groot en stond de toren in het midden van het bouwwerk. In de loop van de 16de eeuw werd de westelijke beuk echter vernield. Wel is er nog de romaanse toren die dateert uit de 12de eeuw en officieel beschermd is. Binnen zie je er onder meer een broodbank voor de armen en een historisch orgel uit 1779 van Dominicus Berger.

--In het Boldershof
Fietsers met grote dorst kunnen best even 'bijtanken' in Zuienkerke, want de etablissementen liggen in dit polderland nu eenmaal dun bezaaid. Wie de Kerkstraat in fietst zal vlug de opvallende gevel opmerken van het authentieke dorpscafé In het Boldershof. De estaminet met feestzaal bestaat al sinds de 19de eeuw.

--Zuienkerke
Ongeveer halverwege tussen Brugge en Blankenberge, te midden van de landelijke polders van noordelijk West-Vlaanderen, vind je het rustige dorp Zuienkerke. Het weidelandschap van Zuienkerke en de deelgemeenten Houtave, Meetkerke en Nieuwmunster zijn vlak - ideaal voor fietsers dus - en waterrijk. Met slechts 2800 inwoners liggen rust en ruimte in Zuienkerke en deelgemeenten voor het rapen. Wie geplaagd wordt door kwalen, moet zich naar de Koorts-en-Krampkapel haasten, waar de dorpelingen sinds mensenheugenis verlossing vinden.

Misschien geldt het ook voor fietsers, maar bij een kapelletje, op de hoek van de Heerweg en de Draaiboomstraat, lees je hoe dan ook het volgende: 'Gij die hier passeert, te peerd of te voet, vereert Maria met een Weesgegroet.'

--Kapellebrug
In de Meetkerkse Moeren kom je bij de Kapellebrug, gelegen bij een hagelwitte kapel. Die stond al in 1754 vermeld op een kaart van de afwatering van het Moerzwin. Vlakbij staat de Grote Poldermolen, de enige windmolen met een scheprad die Vlaanderen nog telt. Die vijzelde het water uit de Moeren op naar het vaartje, waarlangs het naar zee werd gevoerd.

--Bistro Het Mortierken
Aangenaam, rustig zitten, ook als het er wat drukker is. Verzorgde dranken, vriendelijke bediening, lekkere snacks en schotels. Terras en speeltuigen voor de kinderen met aanpalende tuin waar ezeltjes lopen die graag geaaid worden.

--Onze-Lieve-Vrouwkerk
De oudste gedeelten van deze kerk dateren uit de 13de eeuw. De vieringtoren werd omstreeks 1520 afgewerkt, de zijbeuken in 1640. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk hersteld. De kerk bezit een aantal barokke altaren uit de 17de eeuw, maar het pronkstuk is beslist het mooie Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Het is een laatgotisch massief houten beeld uit de 15de eeuw. Volgens de legende zou het opgevist zijn uit de zee in Blankenberge. Nadat het in de kerk van Uitkerke en Vlissegem werd geplaatst, vond men het telkens opnieuw aan het strand. Men bond het beeld vast op een jonge ezel en stuurde die de polders in. Het dier liep tot in Meetkerke waar het bleef staan aan de deur van de kerk.

--Bistro Nieuwege
Bistro met ruim terras langs het kanaal Brugge-Oostende. Je kunt hier terecht voor een streekbiertje of een lekkere snack.

--AZ Sint-Jan
Langs het jaagpad langs het kanaal torent het indrukwekkende AZ Sint-Jan letterlijk boven de bomenrij uit. Het algemeen ziekenhuis van het Brugse OCMW bestaat al meer dan 800 jaar, al situeerde het zich destijds wel in de binnenstad. De eerste steen voor dit nieuwe ziekenhuis werd gelegd in 1966. Vandaag is het een van de grootste ziekenhuizen van het land.

--Domeinbos Waggelwater
Het vrij kleine domeinbos Waggelwater telt 7 ha en is vooral een bron van plezier voor vissers. De langwerpige vijver kwam er als gevolg van de aanleg van de spoorlijn Brugge-Oostende omstreeks 1900. Rond de vijver werd een bos aangeplant met onder meer Canadapopulier, zomer- en Amerikaanse eik, es, schietwilg, grauwe els en grove den. Voorts zijn er veel struiken als vlier, mei- en sleedoorn, hazelaar en vuilboom. Je ziet er vogels die je ook in parken aantreft zoals de merel, de zanglijster, de Turkse tortel en de zwartkop. Mooi in het voorjaar is het geel bloeiende speenkruid dat de bodem bedekt. Het bos is vrij toegankelijk. Een gidsbeurt kan op verzoek.

--Kolenkaai
Het fietspad langs de Kolenkaai, tussen de futuristische Scheepsdalebrug en de Warandebrug, kan gerust meedingen naar de titel 'mooiste fietspad van Brugge'. In deze tot voor kort nog verwaarloosde buurt van Christus-Koning werden huizen en vooral ook oude fabriekspanden gerenoveerd tot trendy nieuwbouw. Op het kanaal liggen ook enkele woonboten.

--Bistro Du Phare
Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

--Raderboot 'Lamme Goedzak'
Wie kent Lamme Goedzak niet? De eeuwige kompaan van volkslegende Tijl Uilenspiegel, die in Damme geboren zou zijn. De nostalgische rivierboot Lamme Goedzak vaart vijf keer per dag van Brugge naar het mooie Damme. Je vertrekt aan de Noorweegse kaai in Brugge en komt aan in het centrum van boekenstad Damme. De boot vaart van 1 april tot 30 september. Een enkele reis duurt 35 minuten.

--Eetcafé Fort van Beieren
In de mooi gerestaureerde hoeve, aan de rand van het Provinciaal domein, kan je even uitrusten bij een streekbiertje of je kan de innerlijke mens versterken met een lekkere salade of pasta, een ijsje, wafel of pannenkoeken.

--Fort van Beieren
Het provinciedomein Fort van Beieren (26 ha), gelegen op de buitenwal van wat ooit een fort was, dat begin 18de eeuw door Franse troepen werd opgericht naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog. Het aarden fort, waarvan de contouren goed bewaard zijn, heeft een stervormig grondplan. Errond ontwikkelde zich een bos- en weidelandschap.

--’t Schottenhof
In deze historische hoeve gelegen vlakbij Dudzele kan je in de hoevewinkel terecht voor zuivelproducten van het eigen melkvee. Hoeveboter, karnemelk, yoghurt, verse kaas, choco en chocomousse worden op het bedrijf gemaakt.

--Abdijschuur Ter Doest
In het mooie Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, ligt de schitterende abdijschuur Ter Doest, het enige overblijfsel van de abdij die hier vroeger gevestigd was. De reuzenschuur is 56 m lang, 21 m breed en 17,5 m hoog. Indrukwekkend! En oud, want dit gebouw dateert van 1275. Vroeger was het dak bedekt met stro, nu met 38.000 Boomse dakpannen. Van 2001 tot 2003 werd het gebouw gerestaureerd. De schuur is dagelijks toegankelijk. Krijg je honger, dan kun je terecht in het restaurant in de boerderij. Sinds kort kun je er ook overnachten.

--Bezoekerscentrum Lissewege
Het bezoekerscentrum geeft het verleden van het witte dorp weer, goed voor meer dan 1000 jaar geschiedenis. Unieke foto's, kaarten, maquettes, schilderijen en een verzameling archeologische vondsten van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest illustreren dat rijke verleden. In het Heiligenmuseum staat een unieke collectie van meer dan 120 antieke beelden van patroonheiligen te kijk.

--Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk
Opmerkelijke en monumentale kerk in het kleine Lissewege, vlak bij Brugge. Je zult meteen zien dat deze kerk geen spits had; de oorzaak daarvoor was geldgebrek aan het eind van de 13de eeuw. Hier zie je een schoolvoorbeeld van Scheldegotiek, opgetrokken in veldsteen, lokaal gebakken baksteen en Doornikse steen. Binnen zie je voornamelijk 17de- en 18de-eeuwse barok. De pronkstukken zijn o.a. de preekstoel, de orgelkast en een marmeren doopvont. Er hangen verschillende schilderijen en de kerk bezit voorts een mooie verzameling edelsmeedwerk en liturgische gewaden. Ook de toren kan bezocht worden.

--Huyze Saeftinghe
Bij de kerk van Lissewege tref je een beeld van Willem Van Saeftinghe en een bistro die naar hem genoemd werd. Naar verluidt was hij het die tijdens de Guldensporenslag de Franse aanvoerder Robert van Artois neerstak. Naar aanleiding van een confict met zijn kloosteroverheid zocht hij in 1308 een schuilplaats in de toren van Lissewege.

--Ô d’Chatô
In de vinotheek van wijnhandel Ô d’Chatô smaken de wijntjes des te beter dankzij het kunstig kader.

--Den Artiest
Voor een babbel of een knabbel kan je ook terecht in Den Artist, waar in de aanpalende ruimtes ook geregeld tentoonstellingen doorgaan.

--Bakkerij Maelstaf
Bij bakkerij Maelstaf in Lissewege ontstaat iedere zaterdag een hongerige file. Smulpapen van heinde en ver komen er elke week hun voorraadje van die befaamde krokante pistolets inslaan.

--Snoepwinkel De Soete Paepe
De Soete Paepe is een snoepwinkeltje in de sfeer van 1920, met meer dan 60 soorten ouderwets snoepgoed en zelfgemaakt gebak. Van 'smoelentrekkers' en 'wippers' over 'sneeuwballen' en toverbollen tot Gentse neusjes. Voeg daarbij de verse appelflappen, Berlijnse bollen en confituurtaart en je begrijpt dat dit geen adres is waar zoetekauwen kunnen aan versmaden.

--Restaurant De Valckenaere
Het terras van De Valckenaere, aan de Heulebrug en het Vaartje, is een stemmig plekje. Dit huis was al in de 16de eeuw een herberg, waar zelfs tot midden de 19de eeuw de gemeenteraad samenkwam in de 'voutekamer'. Zowel de oude tegelvloer, de schoorsteen als het kapgebinte dateert nog van vroeger.

--Arte Latte
In Arte Latte bestel je homemade ice tea, een kruidige thee of een speciale koffie terwijl je een van de vele werken bewondert.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten