6.4.18

Kampenhout



Kampenhout

Start :Kampenhout
Afstand :60 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS :Carpoolparking Kampenhout-Sas

DE ROUTE :

20-06-07-56-48-47-91-53-51-52-34-35-39-05-98-97-20

--Kampenhout-Sas
Ten zuiden van de brug is er een kleine jachthaven. Het sas zelf is beschermd en nagenoeg nog identiek aan de sluis die in 1752 gebouwd werd.

--Witloofmuseum
Witlof, een boeiende groente met een rijk verleden én de trots van Kampenhout. Het museum toont hoe witlof traditioneel gekweekt en verhandeld werd/wordt. Je krijgt er de geschiedenis van het 'witte goud' voorgeschoteld. Niet alleen het uitgebreide agrarische aspect komt aan bod, maar ook de sociale en culturele impact die de witlofteelt had. Behalve multimediale toepassingen zijn er ook foto's, tekstpanelen en statistieken te bekijken, waardoor de bezoeker als het ware ondergedompeld wordt in de wereld van het witlof.

--Restaurant/Bistro Veilinghof
Om betere prijzen te kunnen bedingen voor hun waren hebben heel wat kleine en middelgrote producenten van groenten en fruit in Vlaams-Brabant de handen in elkaar geslagen en exploiteren ze nu samen de coöperatie Bravaveiling. In de Kampenhoutse veilingzalen worden vooral de streekspecialiteiten witloof en asperges afgeklokt, samen met biologische producten. In het aanpalende restaurant Veilinghof staan altijd de seizoengebonden streekspecialiteiten op het menu. Een geschiedkundig en plantkundig overzicht van alle aspecten van het witloof, krijg je in het Witloofmuseum.

--Kasteel ter Loonst
Heel wat delen van kasteel Ter Loonst zijn nog authentiek middeleeuws: de trapgevels, de erkers, vensters en eiken stutbalken. In deze versterkte hofstede verbleef keizer Karel ooit een drietal dagen op weg naar Duitsland. Het kasteel is geklasseerd als monument.

--Kasteel ten Opstal
De kern van dit kasteel dateert uit de 16e eeuw, maar het is duidelijk dat de toenmalige eigenaars - de familie ’t Serclaes - Ten Opstal meerdere malen verbouwd hebben. Inmiddels is het kasteel eigendom van de familie Vanderkelen. De aanwezigheid van deze 2 kastelen in Relst (Kampenhout) toont aan hoe belangrijk de rol was van hoofdmeierij Campenhout binnen het hertogdom Brabant.

--Kampenhout
Samen met Kortenberg is het Vlaams-Brabantse Kampenhout goed voor een groot deel van de nationale witlofproductie. Over deze lekkere groente kom je alles te weten in het Witloofmuseum. In de deelgemeente Berg ligt het waardevolle natuurreservaat van het Torfbroek. Kampenhout telt ook een aantal kastelen. Op de hoek van de Lemmekenstraat en de Dijkstraat staat een gedenksteen ter nagedachtenis van de Boeing 707 die hier in 1961 neerstortte. Kampenhout bezit niet alleen monumenten en musea, het is ook een aantrekkelijke streek om te wandelen, te fietsen en te proeven van de vele streekgerechten. Er is een uitgebreide keuze aan witlofspecialiteiten, een lekkere borrel (Chic'eau de vie), het streekbier Campus, ambachtelijke chocolade enzovoort.

--Villa Lucie
Stel je Villa Lucie, het voormalige gemeentehuis van Kampenhout, voor in een ruim park. Het eigenzinnige huis in rood en wit uit 1883 kon zo majestatisch pronken tot het verkocht werd aan de gemeente, die de muren errond sloopte en het omringende park vernielde voor de aanleg van een gemeenteplein. Villa Lucie is sinds 1994 beschermd als monument en volledig gerestaureerd.
Pastorie

--Kasteel van Ribaucourt
Dit private kasteel gaat terug tot de 12de eeuw, toen de heren van Perk op deze plaats een donjon bouwden. Het huidige kasteel - met 200 kamers! - werd opgetrokken in de 17de tot de 19de eeuw. Er verbleven heel wat bekende figuren, onder wie Lodewijk XV. Rondom het complex liggen vijvers en weiden die voor een groene aanblik zorgen.

--Sint-Niklaaskerk
In de gotische Sint-Niklaaskerk kun je de grafsteen zien voor de tweede vrouw van de schilder David Teniers de Jonge. Hij zou hier ook begraven zijn, hoewel zijn naam niet op de grafsteen werd gebeiteld. In de kerk hangen enkele schilderijen van Teniers. De kerk bezit ook een beeld van Sint-Anna ten Drieën (16de eeuw), een Dillensorgel uit 1716 en een zoldering met stucwerk door Jan Christiaen Hansche.

--Floordambos
Het Floordambos is een 7 ha groot gemengd, moerassig loofbos, vooral waardevol op het vlak van planten en insecten. Het bos is de laatste decennia fel versnipperd, vooral door de aanleg van de autosnelweg Brussel-Antwerpen.

--Brussels Airport
Een blik werpen achter de schermen van de drukke luchthaven in Zaventem is een hele belevenis. De belangstelling is groot; daarom moet je ook twee maanden vooraf je bezoek aankondigen. Een professionele gids brengt je naargelang de formule die je kiest in groep naar het passagiersgebouw, pier A en/of B of een busrit op het luchthavendomein.

--Zaventem
De naam Zaventem doet natuurlijk meteen een belletje rinkelen: het is sinds 1958 de plek waar de nationale luchthaven of Brussel-Nationaal is gevestigd. De vele bedrijven die zich langs de wegen naar de luchthaven hebben gevestigd doen wel eens vergeten dat er in Zaventem en deelgemeenten Sterrebeek, Nossegem en Sint-Stevens-Woluwe heel wat te beleven valt! Het aantal parken in deze omgeving zal je beslist weten te verrassen. Ontdek in Zaventem zelf de Urselenvijver, nu domein Mariadal, met het vernieuwde park, restaurant Mariadal en speeltuin. In Sint-Stevens-Woluwe is er het park Liekendael, dat omsloten wordt door een woonerf en door de tuin van de pastorie. Er werden gezellige zithoekjes gecreëerd die je de kans geven even te verpozen tussen het groen. Maar behalve natuur kun je in Zaventem ook cultuur proeven! Zaventem wordt immers vaak geassocieerd met schilder Antoon Van Dijck (1599), die hier in 1629 langere tijd verbleef. Hij werd verliefd op Isabella Van Opphem, de dochter van de drossaard, en kreeg snel de opdracht een altaarpaneel te schilderen voor de dorpskerk. Je kunt het vandaag nog steeds bewonderen in de Sint-Martinuskerk.

--Brasserie Mariadal
Het Mariadalcomplex is een groot park met vijvers in het centrum van Zaventem. Het kasteel werd in de 19de eeuw gebouwd, op de plaats waar gedurende eeuwen een pachthof stond. In het golvende park staan enkele merkwaardige bomen. De brasserie ligt aan de oostkant van het gemeentelijk domein. Er is een speeltuin.

--Oude Keulseweg
Op deze landbouwwegel wordt geen autoverkeer geduld. Hij loopt parallel aan de E40, die uiteindelijk ook tot Keulen voert. Hoewel het geluid van de snelweg hoorbaar is, fiets je in alle rust door een holle weg.

--Kasteel van Sterrebeek
Dit fraaie rococogebouw uit 1761 is een ontwerp van Jean-Jerome Servandoni. Het is gebouwd op een rechthoekig eiland, te midden van een symmetrische vijver. In het kasteelpark vind je een oranjerie, een Franse tuin met geometrische waterpartijen en fonteinen, een Engelse tuin, een paviljoen en een tempel van Minerva.

--Sint-Pancratiuskerk
De toren van de Sint-Pancratiuskerk is opvallend verschillend van het kerkschip. Hij is dan ook het enige originele gedeelte van de 12de-eeuwse kerk. Het schip werd later in de 19de eeuw herbouwd. Dat gebeurde in baksteen, maar de toren bestaat uit zandsteen. Die werd hier vroeger gedolven in de dorpen ten oosten van Brussel. Het interieur omvat enkele 17de-eeuwse beelden en een 16de-eeuws schilderij.

--Café Central
Dorpsplein van Erps
Er is heel wat te zien op het dorpsplein van Erps. Het grondig gerestaureerde plein telt enkele mooie historische monumenten. Zo is er het gemeentehuis van 1872 en de Sint-Amanduskerk met in haar interieur twee opvallende schilderijen van de Aarschotse, 18de-eeuwse schilder P. J. Verhaghen. Vlakbij ligt de pastorie, de directeurswoning van het klooster en het klooster van de dienstmaagden van Maria. Lekker tafelen kan in het befaamde restaurant Roden Scilt. Tot slot zie je er nog het huis De Zwaan, De Vier Heemskinderen (17de eeuw) en de oude boerderij Ackermans.

--Sint-Stefanuskerk
De pas gerestaureerde Sint-Stefanuskerk in Nederokkerzeel, een deelgemeente van Kampenhout, is een mooi voorbeeld van Brabantse gotiek. In de 12de eeuw stond hier een eenbeukig romaans kerkje. De laatste wijzigingen werden aangebracht in de 18de eeuw. In de doopkapel bevindt zich een gotische muurschildering. De eens dichtgemetselde koorvensters zijn opnieuw voorzien van mooie kleurrijke glasramen.

--Silsombos
Dit natuurreservaat ligt in het midden van de driehoek Leuven-Mechelen-Brussel. Het is het groene hart van Midden-Brabant. Het gebied is divers met broekbossen en natte graslanden. Daardoor trekt het een grote verscheidenheid van fauna en flora aan.

--Wildersedreef
Aan weerszijden van de prachtige Wildersedreef, die de Kampenhoutse gehuchten Wilder en Ruisbeek verbindt, staat een dubbele rij platanen. Net voor je op de kasseien richting golfclub dokkert, passeer je op je linkerkant een fris gerenoveerde 17e-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. In de volksmond heet ze de ‘pestkapel’.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten