5.4.18

Oostmalle



Oostmalle

Start : Oostmalle
Afstand : 53 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Oostmalle, domein de Renesse

DE ROUTE :

52-54-55-92-93-27-89-90-26-45-47-12-62-51-50-49-48-99-65-66-63-52


--Lindepaviljoen
Het toerismebureau van Zoersel is gevestigd in het Lindepaviljoen, waar zich ook een gebeeldhouwde lindeboom, de meest opmerkelijke bezienswaardigheid van de gemeente, bevindt. Eeuwenlang speelden alle belangrijke gebeurtenissen, zoals feesten, huwelijken, doopsels en begrafenissen, zich af onder de kruin van de reusachtige boom. Zoersel was dan ook 'het dorp onder de linde'. Maar in 1974 moest de oude boom eraan ge loven. Twee kunstenaars voelden zich geroepen om de trots van de gemeente een nieuwe betekenis te geven. Zo sculpteerde Pol van Esbroeck meer dan tachtig plaatselijke figuren op de stam, terwijl Mariëtte Coppens het verhaal van Hendrik Consciences De Loteling uitbeeldde op de takken.

--Marcel Kiekeboe
Aan de Sint-Elisabethkerk in Zoersel vind je het standbeeld van Marcel Kiekeboe. Hij is een van de hoofdpersonages van de stripreeks De Kiekeboes, die getekend en geschreven wordt door Merho, pseudoniem van Robert Merhottein. Marcel, de vader van het gezin Kiekeboe, is jarig op 24 oktober, net als de striptekenaar.

--Zoerselhof
Bij het verlaten van het Zoerselbos passeer je het statige, witte Zoerselhof. Dat kasteel werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.

--'t Boshuisje
Deze authentieke ruim 200 jaar oude herberg te midden van het 400 ha grote Zoerselbos is niet alleen van oudsher een trekpleister voor wandelaars, maar ze was ook een inspiratiebron voor een van onze meest legendarische schrijvers. Hendrik Conscience, die zijn volk leerde lezen, bezocht immers regelmatig deze plek en vond hier de inspiratie voor een van zijn beroemdste romans, 'De Loteling'. Het verhaal werd zelfs in de jaren zeventig verfilmd met Jan Decleir in de hoofdrol. En ook striptekenaar Willy Vandersteen bracht deze oude Kempische boerderij tot leven in zijn Suske & Wiske-album 'De Gouden Ganzenveer'. Het authentieke interieur laat je wegdromen naar de 19de eeuw. En tijdens de donkere wintermaanden is het er gezellig zitten bij de knetterende open haard. Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen. Beide bieren hergisten op fles, de afdronk is bitter maar maakt snel plaats voor een zacht, hartverwarmend gevoel.

--Zoerselbos
Het Zoerselbos is een beschermd bosgebied van 400 ha met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn twee mooie wandelingen van elk 6 km uitgestippeld. Aan de rand van het bos, tegenover het boshuisje, vind je een bezoekerscentrum, dat zijn naam ontleent aan het bosgebied tussen Zoersel en Halle. In het Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. Hier zouden de bewoners de schrijver een verhaal verteld hebben, dat hem inspiratie bezorgde voor een van zijn bekendste werken, 'De Loteling'.
In de Wandeling

--Café 't Plein
Centraal en rustig gelegen naast één van de mooiste pleinen van Vlaanderen. Uitgebreide selectie van bieren van 't vat, snacks en versnaperingen.

--Den Inslag
Eetcafé Den Inslag zorgt op het leuke terras voor verzorgde snacks en lekkere drankjes. Het café werd in het recente verleden tweemaal door brand getrofen, maar is er helemaal bovenop.

--Brasserie MaNo
Gezellige brasserie met ruim tuinterras en een omheinde speeltuin. Je kan hier terecht voor een heerlijke snack, een frisse salade, een pasta of een wokgerechtje. Ook de ijsjes en pannenkoeken zijn niet te versmaden.

--'t Hemeltje
Gezellig café waar je kunt uitrusten op het zonnig terras met een biertje en een hapje.

--Molenbos
Het Molenbos is een 175 ha groot natuurgebied, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Malle, Schilde en Zoersel. Op het domein vinden we woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen, evenals de bekende Trappistenabdij van Westmalle. Het is een uitgelezen plek voor wandelaars en fietsers.

--Café Trappisten
Je vindt het Café Trappisten aan de overzijde van de bekende Abdij van de Trappisten in Westmalle. Deze abdij werd gesticht door uitgeweken Franse cisterciënzermonniken ten tijde van de Franse Revolutie, in 1794. In Westmalle wordt de donkere Dubbel en de goudgele Tripel gebrouwen. Café Trappisten, tegenover de oprijlaan van de abdij, staat er van oudsher. Recentelijk werd het oude gebouw er - op dezelfde locatie - vervangen door een splinternieuwe bouw. Je kunt er zowel binnen als op het uitgestrekte terras genieten van een lekkere trappist, net als de reizigers van de oude tramlijn Antwerpen-Turnhout dat eertijds deden. Kinderen kunnen zich ondertussen in de speeltuin vermaken. Proef hier zeker de specialiteit van het huis én vers van de tapkraan, Westmalle half/half: dat is een half glaasje zacht romige Westmalle Tripel met fruitaroma, gemengd met een half glas donkere, meer moutige Dubbel, wat zorgt voor een unieke, onvergetelijke smaak in de mond. Je kunt hier ook lekker tafelen. Proef bijvoorbeeld eens witlof met hesp en trappistenkaas. Het café biedt de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden.

--Abdij van Westmalle
Geen bierliefhebber bij wie de naam Westmalle niet meteen het water in de mond doet lopen! De abdij waar dit hemelse drankje wordt gebrouwen, werd gesticht in 1794; het gebouwencomplex werd voltooid rond 1900-1930. Tot de abdijgebouwen behoren de beroemde brouwerij van trappistenbier, een boerderij, een kaasmakerij en een 19de-eeuwse abdijkerk die onlangs gerenoveerd werd. De abdij bezit waardevolle schilderijen en oude handschriften, maar is alleen toegankelijk voor persoonlijke bezinning in stilte met deelname aan het gebed van de gemeenschap.

--Scherpenbergmolen
hij werd pas in 1843 opgericht. Tot 1961 maalde hij er lustig op los. Nu doet hij dat enkel nog op zondag bij voldoende wind. Op één dag kan er zo tot 700 kg graan gemalen worden, gewoon door wat wieken in de wind te laten klepperen. Simpel en goed.

--Abdij O. L. Vrouw van Nazareth
Zoals alle volgelingen van Benedictus, volgen de trappistinnen van de Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth de stelregel ‘Ora et labora’ (Bid en werk – in die volgorde, het gebed gaat voor op alles). Om in hun levensonderhoud te voorzien maken de monialen hier zeep in alle soorten en kleuren: vloerzeep, afwasmiddel, badschuim, shampoo. Je kunt er zelfs paardenmelkzeep kopen in het abdijwinkeltje. Het naai- en borduuratelier specialiseert zich in het maken van vlaggen en wimpels voor alle soorten verenigingen of evenementen. Meer traditioneel christelijke producten maken de trappistinnen ook: liturgische gewaden op maat en kaarsen. De abdij in Brecht is vrij recent gesticht, in 1950, nadat de trappisten van Westmalle 5 jaar hebben gewerkt aan het ontginnen van het terrein en het optrekken van de gebouwen.

--Het Chocoladehuisje
Hier geniet je in de tuin van een heerlijke ambachtelijk bereide 'crème-glace'!

--De Wandelaar
Het standbeeld van De wandelaar, van May Claerhout, symboliseert het langeafstandswandelpad GR Kempen. Dit Grote Routepad loopt dwars door de mooiste plaatsjes van de Antwerpse en Nederlandse Kempen. May Claerhout maakte ook het officiële Europese standbeeld en een bronzen Pater Damiaan die naast de basiliek van Koekelberg staat.

--Domein de Renesse
Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht, die in 1542 werd verwoest en vervangen door een groots kasteel, waar trouwens heel wat historische beroemdheden logeerden! Omstreeks 1830 werd het kasteel omgeven door een fraai park in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn. Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond. Sinds 1983 is het, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Elke zondag kun je het bezoeken tijdens een rondleiding om 15 u. Bij de toegang staat het fraaie Koetshuis, dat dienstdoet als café-restaurant en als bibliotheek, archief en museum van de heemkundige kring. In het parkbos kun je vrij wandelen, en daar zul je beslist van genieten! Het aangrenzende bos Wolfschot is eigendom van het Vlaamse Gewest en dus een domeinbos. Beide bossen vormen een zeer aantrekkelijk groen gebied van 60 ha groot.

--Het Koetshuis
Het voormalige koetshuis van het kasteel de Renesse is nu een eet- en praatcafé.

--De Lollepot
Buurtvereniging De Lollepotters dankt haar naam aan de lollepot, een stenen of koperen pot die als voetverwarmer gebruikt werd. Langs de Herentalsebaan was er vroeger een pottenbakkerij die dergelijke potten maakte. Lollepotters zijn, naar analogie met de potten, warme



Geen opmerkingen:

Een reactie posten