25.4.18

Werchter



Werchter

Start : Werchter
Afstand : 55 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS : Werchterplein Rotselaar,


DE ROUTE :

71-67-91-92-11-50-60-55-61-70-68-90-84-04-03-15-74-73-22-23-25-71

--Bistro/IJssalon Sint-Jan
De honger, klein of groot, kan je stillen met snacks of met iets lekkers van de kaart. De ijsjes zijn heerlijk.

--De Glazen Boterham
Een café gelegen in de artistieke winkelwandelstraat van Werchter, bevolkt door een bende creatievelingen.

--Café De Wissel
In dit café hangt een aangename, gezellige dorpssfeer. Bij mooi weer is er een terras vooraan. Over de middag is er een beperkte snackkaart. Specialiteit zijn bieren van 't vat en trappist. Vriendelijke en verzorgde bediening.

--Geboortehuis Pater Damiaan
Voorbij het brugje dat je over de Laak – een zijriviertje van de Dijle – brengt, bereik je het gehucht Ninde en het geboortehuis van Pater Damiaan. Dat is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

--Oude Hansbrug
Dit is een gietijzeren ophaalbrug die in 1893 in gebruik werd genomen. Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd ze vernield en weer hersteld. De laatste restauratie dateert uit 2005 en vandaag is de brug beschikbaar voor fietsers en voetgangers.

--De Oude Hansbrug

--Gemeenteplein Rijmenam
Rijmenam is een deelgemeente van de Antwerpse gemeente Bonheiden. Behalve de prachtige natuur met veel bos en de mooie Dijle, is ook het dorpsplein een must om te bezoeken. Aan dit fraaie plein vind je de gotische Sint-Maartenskerk. Die heilige wordt in Rijmenam gevierd met een lichtstoet en een Sint-Maartensvuur op 11 november. Oude panden aan het Gemeenteplein zijn de boerderij Schueremans (17de eeuw) en de brouwerij uit begin 19de eeuw. Het plein telt heel wat bomen en bloemen en is driehoekig van vorm. Op deze plek ontstond het dorp, dat aanvankelijk bewoond werd door veetelers.

--Begijnendijk
Begijnendijk dankt zijn naam aan de ijver van de begijntjes die in de 17de eeuw de moerassige gronden drooglegden. Om waterlast tegen te gaan, bouwden ze tussen de boerderijen een netwerk van dijken, verstevigd met bomen. Resten van dit netwerk kun je er nog terugvinden in enkele natuur- en bosgebieden. Twee eeuwen later werd er niet alleen landbouw bedreven, maar ook klei gewonnen voor de plaatselijke steenbakkerijen. De oude kleiputten maken nu ook deel uit van het landschap. Deelgemeente Betekom is iets apart. Het landschap is er heuvelachtiger, je vindt er o.a. de Molenberg, de Putteberg, de Tumkensberg, de Staeyberg, de Balenberg en de Willekensberg. Vroeger was het een brouwerijgemeente: de Betekomse jenever en likeur zijn nog steeds bekend. Langs de 'oude tramroute' in Betekom kun je heerlijk fietsen en wandelen.

--Oud-Werchter
In deze taverne is het aangenaam zitten, ook al kan het er heel druk zijn. De kleine honger kan je er stillen met o.m. croques en andere mondpleziertjes. In de zomer zijn er ijsjes en tijdens de warme maanden is de specialiteit Kriek en Tongerlo van 't vat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten